SPRAWDŹ CZY GROZI CI ZAKWASZENIE ORGANIZMU?

Odczyn pH krwi nie będzie zależeć bezpośrednio od diety. Rodzaj spożywanych produktów nie ma bezpośrednio wpływu na regulację pH krwi. Przytoczyć można tutaj zasadę działania naszego układu pokarmowego. Wszystko to co zjadamy będzie się kumulować w naszym żołądku. Odczyn żołądka jest kwaśny i ma około 2 pH. Treść pokarmowa będzie żołądek opuszczać dopiero w momencie, gdy będzie miała już odpowiedni poziom kwasowości. Kolejno będzie opuszczać żołądek i dalej idzie w kierunku jelit. Trzustka wydziela enzymy trawienne, które mają odpowiadać za neutralizację kwasu solnego. (http://prodeacid.pl/odkwaszanie

Wniosek więc nasuwa się tutaj samoistnie. Nie ma znaczenia co będziemy zjadać, ponieważ w żołądku cała treść i tak musi zostać zakwaszona, a w kolejnych etapach także alkalizowana. Nasz organizm samodzielnie bez naszej ingerencji będzie nieustannie reguluje pH spożywanego pokarmy w zależności od tego gdzie aktualnie się znajduje. Naturalnym procesem trawienia jest przejście ze stanu kwaśnego w zasadowy i z powrotem. Ponadto organizm posiada również zdolność regulacji pH. Kiedy pH krwi będzie rosnąć na skutek jakieś choroby zwiększa się również płaca naszych płuc. Intensywnie pracują aby wydalić dwutlenek węgla, produkt który powstaje w wyniku reakcji. W ten sposób działać będzie cykl, który odpowiada za regulację ph krwi.

Działanie układu pokarmowego

Jak utrzymać prawidłowe pH?

Organizm nie będzie pobierać minerałów z kości, by utrzymywać pH na odpowiednim poziomie. To kolejny mit na ten temat. Obecne badania dowodzą, że stosowanie diet typowo kwasotwórczych nie ma złego wpływu na metabolizm wapnia oraz nie przyczynia się do rozwoju osteoporozy Kolejnym mitem na temat diety kwasowo twórczej jest jej rakotwórcza właściwość. Zgodnie z powszechnie obowiązująca opinią komórki nowotworowe mogą rozwijać się w środowisku kwaśnym. Nikt jednak nie powiedział, że takie same komórki mogą się rozwijać w środowisku lekko zasadowym a więc około 7,4. Taki poziom ma zdrowy organizm.

To, że dieta nie wpływa na pH krwi już wiemy, że nie jest to jednoznaczne z pH komórek rakowych. Komórki rakowe wydzielają kwaśne środowisko i dzięki temu można przetrwać. Podsumowując nowotwór będzie właśnie tworzył blisko siebie między innymi kwaśne środowisko a nie inaczej. Kwaśny odczyn nie będzie powodował raka. Jeśli nasz organizm sprawnie będzie pracował nie będzie miał problemów z regulacją pH krwi i to niezależnie od tego jaką dietą będzie stosowana. Dlatego właśnie trzeba sobie zdać sprawę z tego, że to wyłącznie od nas będzie zależeć to jak organizm będzie funkcjonował i czy rzeczywiście będzie w stanie sobie skutecznie poradzić z regulacją poziomu pH.

Autor

Ewelina Kotapka

Redakcja toreko.com.pl

Zobacz również

Kontakt

E-mail: kontakt@toreko.com.pl

Bogata wiedza związana ze zdrowym trybem życia.

Dlaczego warto sięgnąć po aloes?
Czy sok z aloesu działa leczniczo?
Jak walczyć z zakwaszeniem organizmu?

Odpowiedź na te i inne pytania znajdziesz tylko u nas.